Η προστασία οικιών με κάμερες ασφαλείας τείνει να γίνεται όλο και πιο εφικτή στην εποχή μας, καθώς πλέον οι κάμερες τέτοιου είδους έχουν γίνει αρκετά πιο προσιτές όχι μόνο οικονομικά, αλλά και όσον αφορά την εγκατάστασή ή την συνδεσιμότητα τους. Αποτελεί μια αξιόπιστη λύση σε περιπτώσεις διαρρήξεων, καθώς μπορείτε να έχετε άμεση ενημέρωση για τις κινήσεις στον χώρο σας, αλλά και υλικό που μπορεί να παρουσιαστεί στις Αρχές. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την τοποθέτησή τους, τις οποίες είναι υπεύθυνος να ακολουθήσει αυτός που θα εγκαταστήσει και θα χειρίζεται την κάμερα.




- Καταγραφή εντός της οικίας

Μπορείτε να τοποθετήσετε κάμερες οπουδήποτε εντός του ιδιωτικού σας χώρου, εφόσον η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων δεν εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση. Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε κάμερα στο μπαλκόνι σας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν καταγράφει δημόσιους χώρους, όπως το δρόμο.


- Καταγραφή δημόσιου χώρου εκτός της οικίας

Εάν χρειάζεται να τοποθετήσετε κάμερα ασφαλείας σε εξωτερικό χώρο, απαγορεύεται να καταγράφει δημόσιους χώρους, όπως πεζοδρόμια, δρόμους ή γειτονικά κτίρια. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανονισμό μπορούν να αποτελέσουν μόνο ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως προηγούμενες επικίνδυνες επιθέσεις. Μόνον υπό αυτές τις συνθήκες, μπορείτε να καταγράψετε το απολύτως απαραίτητο κομμάτι δημόσιου χώρου και είστε υπεύθυνος για το καταγεγραμμένο υλικό.


- Καταγραφή διαμερίσματος εντός πολυκατοικίας

Μπορείτε να τοποθετήσετε κάμερα έξω από το διαμέρισμά σας, η οποία θα "βλέπει" μόνο την πόρτα του διαμερίσματός σας, χωρίς όμως να καταγράφει ήχο ή εικόνα. Μπορείτε να την χρησιμοποείτε μόνο για να βλέπετε ποιος βρίσκεται έξω από την πόρτα σας τη στιγμή που χτυπάει το κουδούνι σας. Σε περίπτωση που είναι εφικτή η τοποθέτηση σε τέτοιο σημείο, όπου στο πεδίο επιτήρησης δεν θα φαίνεται η είσοδος κανενός άλλου διαμερίσματος, διαδρόμου, ανελκυστήρα ή οποιουδήποτε κοινόχρηστου χώρου, τότε κατ'εξαίρεση επιτρέπεται η καταγραφή εικόνας, αλλά όχι ήχου.

Εφόσον δεν είναι εφικτό να μην καταγράφονται πόρτες άλλων διαμερισμάτων ή κοινόχρηστοι χώροι απ'όπου διέρχονται γείτονες, αλλά επιθυμείτε να τοποθετήσετε κάμερα ασφαλείας, θα πρέπει να ενημερώσετε τους γείτονές σας για τον σκοπό της κάμερας, ώστε να έχετε την συναίνεσή τους. Θα πρέπει να έχετε συναίνεση από όλους τους γείτονες του ορόφου σας που θα περνούν από το οπτικό πεδίο της κάμερας για να μεταβούν στο διαμέρισμά τους. Θα πρέπει να συμφωνούν τουλάχιστον τα 2/3 των προαναφερθέντων γειτόνων, δίνοντας 1 ψήφο το κάθε διαμέρισμα. 

Ακόμα και σε περίπτωση που διατηρείτε κατάστημα ή γραφείο σε όροφο πολυκατοικίας, ισχύουν όλα τα παραπάνω, χωρίς καμία εξαίρεση.


- Καταγραφή κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας

Για να τοποθετήσετε μία κάμερα σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας με σκοπό την προστασία τους, θα πρέπει να συμφωνούν τουλάχιστον τα 2/3 των ενοίκων των διαμερισμάτων, ενώ κάθε διαμέρισμα έχει από μία ψήφο. Σε αυτή την περίπτωση, αποφασίζεται από τους ενοίκους πόσα και ποια άτομα θα έχουν πρόσβαση στο καταγεγραμμένο υλικό, ενώ παράλληλα τα δεδομένα θα πρέπει να διατηρούνται στο αρχείο το πολύ για 48 ώρες.


- Καταγραφή του οχήματος σε κοινόχρηστο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας

Εάν δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στον χώρο στάθμευσης και θέλετε να επιτηρείτε το όχημά σας, μπορείτε να τοποθετήσετε μία κάμερα, εφόσον συμφωνούν τα 2/3 των ενοίκων της πολυκατοικίας και η κάμερα εστιάζει αποκλειστικά στο δικό σας όχημα.


- Κανονισμός προσωπικών δεδομένων

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καταγεγραμμένο υλικό των καμερών ασφαλείας για άλλη χρήση, πέραν της προώθησής του στην Αστυνομία ή το Δικαστήριο. 




Εφόσον έχετε διαβάσει όλους τους παραπάνω κανονισμούς, είστε έτοιμοι για την τοποθέτηση της κάμερας ασφαλείας σας. Βρείτε εδώ το άρθρο μας σχετικά με τα απαραίτητα σημεία τοποθέτησης καμερών ασφαλείας για μέγιστη προστασία.