Κάθε σπίτι δεν είναι ίδιο, αλλά οι ιδιοκτησίες όλων μας αξίζουν να είναι προστατευμένες. Οι κάμερες ασφαλείας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που προσδίδει αίσθηση ασφάλειας, μιας που σας εξοπλίζει με επιπλέον “μάτια” στον χώρο σας ανά πάσα στιγμή. Ο σχεδιασμός του χώρου σας, το budget και οι προτεραιότητες ασφαλείας σας είναι διαφορετικές από του γείτονά σας, επομένως δεν υπάρχει κάποιος μοναδικός κανόνας για την τοποθέτηση της κάμερας ασφαλείας που απευθύνεται σε όλους. Παρόλα αυτά, ο οδηγός αυτός θα σας βοηθήσει να αναλογιστείτε όλες τις πιθανές “σκοπιές” ασφαλείας του χώρου σας και να βρείτε αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες, με βάση τα πιο ευάλωτα σημεία του.

 

σημεία τοποθέτησης κάμερας ασφαλείας

 

Που θα πρέπει να τοποθετήσετε την κάμερα:

 

1. Εξωτερικά στην κεντρική είσοδο

Ίσως πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό οι διαρρήκτες να εισέλθουν από κάποια άλλη είσοδο, όπως μία πίσω πόρτα ή παράθυρο, αλλά σύμφωνα με στατιστικές το 34% των διαρρηκτών χρησιμοποιεί την κεντρική πόρτα / είσοδο. Μία κάμερα ασφαλείας στην κεντρική είσοδο του χώρου σας κρατά αρχείο με οποιονδήποτε εισέρχεται ή εξέρχεται από τον χώρο σας, είτε είναι μέλη της οικογενείας σας, είτε άτομα που σας επισκέπτονται με σκοπό να σας παρέχουν κάποια υπηρεσία, όπως διανομή φαγητού / δεμάτων, μετρήσεις καυστήρων θέρμανσης κλπ. (Μία πολύ καλή επιλογή για εξωτερικό χώρο είναι η κάμερα της Srihome SH028η οποία μπορεί να περιστραφεί μέσω του κινητού σας, διαθέτει 2 λειτουργίες νυχτερινής λήψης και αμφίδρομη επικοινωνία.)

 

srihome sricam SH028

 

2. Εξωτερικά σε πίσω πόρτες ή παράθυρο

Οι είσοδοι που είναι εκτός οπτικού πεδίου επιτρέπουν στους επισκέπτες να εισέρχονται χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, είτε είναι προσκεκλημένοι είτε όχι. Σύμφωνα με στατιστικές, το 22% των διαρρήξεων συμβαίνει μέσω πίσω πόρτας ή παραθύρων. Για να διασφαλίσετε πλήρως το ποιος εισέρχεται ή εξέρχεται από δευτερεύουσες εισόδους του χώρου σας, μπορείτε να τοποθετήσετε κάμερες ασφαλείας σε αυτά τα σημεία, ιδίως αν η δεύτερη πόρτα χρησιμοποιείται συχνά ή και περισσότερο από την κεντρική πόρτα. Ή ακόμα και αν υπάρχει κάποια πόρτα, όπως πχ. υπογείου ή αποθήκης που επικοινωνεί άμεσα με τον χώρο σας, είναι ακόμα πιο πιθανό να παραβιαστεί σε τυχόν διάρρηξη. (Για τέτοιες περιπτώσεις, η Srihome SH035 θα σας λύσει τα χέρια, καθώς μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα, έχει αδιαβροχοποίηση και προστασία ενάντια στη σκόνη, είτε ασπρόμαυρη είτε έγχρωμη νυχτερινή λήψη και αμφίδρομη επικοινωνία).

 

srihome sricam sh035

 

3. Εξωτερικά στο γκαράζ ή στο πάρκινγκ

Τα γκαράζ ή οι εξωτερικές αποθήκες είναι συχνός στόχος των διαρρηκτών, καθώς συνήθως έχουν την πιο αδύναμη ασφάλεια στην είσοδό τους. Μία κάμερα που θα στοχεύει στο γκαράζ ή το πάρκινγκ σας μπορεί να προστατεύσει τα ποδήλατα, τα εργαλεία, τις ψησταριές, τα είδη άθλησης, τα αυτοκίνητά σας και όποιον τα χειρίζεται. Η κάμερα ασφαλείας μπορεί να σας συνδέει με σημεία που δεν είναι άμεσα ορατά από τον χώρο σας. (Η Srihome SH029 με έξυπνη ανίχνευση ανθρώπινης μορφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χώρους όπως γκαράζ και πάρκινγκ ώστε να σας ειδοποιεί μόνο όταν ανιχνεύει ανθρώπινη παρουσία.)

 

sricam srihome sh029

 

4. Εξωτερικά στην αυλή/κήπο

Ο έλεγχος της αυλής σας είναι σημαντικός, εφόσον είναι το τελικό στάδιο πριν την είσοδο στο σπίτι σας. Επιπλέον, θα είστε ήσυχοι όταν τα παιδιά σας παίζουν στην αυλή ή όταν τα κατοικίδιά σας απολαμβάνουν την φύση, χωρίς να ανησυχείτε για τυχόν παραβάτες. (Με την Srihome SH039 θα νιώθετε ασφάλεια μέρα και νύχτα, καθώς διαθέτει προβολέα για καλύτερη νυχτερινή λήψη.)

 

srihome sricam sh039

 

5. Εσωτερικά σε κοινόχρηστους χώρους

Τοποθετώντας κάμερες στους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, όπως η κουζίνα ή το σαλόνι, θα μπορείτε να δείτε αν τα παιδιά σας κάνουν αταξίες, αν η babysitter δίνει την απαραίτητη προσοχή στα παιδιά σας, με τι ασχολούνται τα κατοικίδιά σας ή το πως προχωράνε οι εργασίες εντός σπιτιού. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε δωμάτια με μεγάλα παράθυρα ή μπαλκονόπορτες απ'όπου θα μπορούσε κάποιος να παραβιάσει τον χώρο σας ευκολότερα. (Τέλεια επιλογή για τέτοιους χώρους είναι η Srihome SH025η οποία εντοπισμό κίνησης και περιστρέφεται κατά την φορά της κίνησης.)

 

srihome sricam sh025

 

6. Εσωτερικά στον κεντρικό διάδρομο ή τις σκάλες

Οι διάδρομοι που δεν μπορούν να παρακαμφθούν κατά τη μετακίνηση ενός ατόμου μέσα σε ένα σπίτι, αποτελούν πολύ χρήσιμα σημεία για την τοποθέτηση καμερών, διότι κανείς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Ακόμα κι αν κάποιος παραβιάσει το παράθυρο του μπάνιου ή κάποιου δωματίου, θα αναγκαστεί να περάσει από αυτόν τον διάδρομο. (Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια διακριτική επιλογή με εξαιρετική νυχτερινή λήψη είναι η Srihome SH030.)

 

srihome sricam sh030

 

Που δεν πρέπει να τοποθετήσετε κάμερα ασφαλείας:

 

Σε σημεία που παραβιάζεται η ιδιωτικότητα του γείτονά σας. Οι κάμερες είναι μια φοβερή λύση για την ασφάλειά σας, αλλά θα πρέπει να έχετε κατά νου και την ιδιωτικότητα των γύρω σας στην γειτονιά. Οι κάμερες θα πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία που καταγράφουν εικόνα μόνο από τον δικό σας ιδιωτικό χώρο ή είσοδο, αλλά όχι εισόδους άλλων κατοικιών. Επίσης, η καταγραφή ήχου σε κοινόχρηστους χώρους, όπως ο διάδρομος μιας πολυκατοικίας δεν επιτρέπεται.

 

 

Οι καλύτεροι τρόποι για να τοποθετήσετε μία κάμερα:

 

Μόλις αποφασίσετε ποια είναι τα καλύτερα σημεία για να τοποθετήσετε κάμερα στον χώρο σας, θα πρέπει να βρείτε τον καταλληλότερο τρόπο να την τοποθετήσετε, ώστε να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερη και ευρύτερη οπτική.

 

Σε εξωτερικούς χώρους:

• Εγκαταστήστε την περίπου στα 2.5-3 μέτρα από το έδαφος. Αυτό το ύψος είναι αρκετά χαμηλό ώστε να αποτυπώνει λεπτομέρειες, αλλά και αρκετά ψηλό ώστε να μην είναι εύκολα προσβάσιμο από διαρρήκτες.

 

• Ο φακός της κάμερας δεν θα πρέπει να κοιτάζει απευθείας στο φως του ηλίου. Το πολύ δυνατό φως μπορεί να προκαλέσει θόλωμα στην εικόνα ή υψηλή φωτεινότητα, επομένως δεν θα μπορείτε να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο σας.

 

• Αποφασίστε αν η κάμερά σας θέλετε να είναι σε ορατό σημείο ή κρυμμένη. Οι κάμερες σε εμφανή σημεία μπορούν να παίξουν αποτρεπτικό ρόλο σε μία πιθανή διάρρηξη, αλλά παράλληλα αποτελούν στόχο για κλοπή ή βανδαλισμό. Πολλοί επιλέγουν να εγκαταστήσουν μία ψεύτικη κάμερα ασφαλείας σε εμφανές σημείο και κοντά της σε κρυφό σημείο μία κανονική κάμερα.

 

• Προστατέψτε την κάμερά σας από τις καιρικές συνθήκες. Οι περισσότερες κάμερες εξωτερικού χώρου έχουν προστασία από καιρικές συνθήκες και αδιαβροχοποίηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν απόλυτα εκτεθειμένες σε μία δυνατή καταιγίδα. Τοποθετήστε την κάμερά σας κάτω από κάποιο στέγαστρο ή κάποια άλλη κατασκευή που θα την προστατεύει από την άμεση επαφή με ακραίες συνθήκες.

 

 

Σε εσωτερικούς χώρους:

• Οι γωνίες μας προστατεύουν. Τοποθετώντας μία κάμερα στην γωνία ενός δωματίου έχετε την μεγαλύτερη δυνατή οπτική.

 

• Τα παράθυρα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα αντανάκλασης. Αν μία κάμερα τοποθετηθεί έτσι ώστε να κοιτάζει σε παράθυρο ενδεχομένως να μειωθεί η ποιότητα της εικόνας. Πολλές κάμερες ασφαλείας διαθέτουν τεχνολογία υπέρυθρου φωτισμού, η οποία ενισχύει την ανίχνευση κίνησης και επιτρέπει στην κάμερα να λειτουργήσει ενώ υπάρχει πολύ χαμηλός φωτισμός στον χώρο. Το υπέρυθρο φως μπορεί να αντακλάται πάνω στα τζάμια των παραθύρων ή και σε άλλες γυάλινες επιφάνειες και να μειώνει την ποιότητα της εικόνας. Αν οι καταγραφές σας φαίνονται ξεθωριασμένες ή πολύ φωτισμένες, υπάρχει πιθανότητα να αντανακλά φως κάποια επιφάνεια.

 

• Αν πρέπει απαραίτητα η κάμερα να στοχεύει σε παράθυρο, οι καλύτερες λύσεις είναι είτε να τοποθετήσετε τον φακό όσο πιο κοντά γίνεται στο τζάμι του παραθύρου, είτε να φωτίζεται ο εξωτερικός χώρος.

 

• Γωνία έμμεσου φωτός. Όπως και στον εξωτερικό χώρο, η κάμερα δεν θα πρέπει να στοχεύει άμεσα στο φως γιατί θα ξεθωριάζει την εικόνα. Δεν θα πρέπει να στοχεύουν σε λάμπες, φωτιστικά ή φωτεινά παράθυρα.

 

Συμβουλές για την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας:

 

• Δοκιμάστε τον εξοπλισμό σας πριν την εγκατάσταση. Χρησιμοποιήστε την κάμερα σε ένα ενδεικτικό σημείο δοκιμής, ώστε να διαπιστώσετε ότι λειτουργεί με τον επιθυμητό τρόπο. Εάν είναι εφικτό, τοποθετήστε την με πρόχειρο τρόπο στο επιθυμητό σημείο και αξιολογήστε το αποτέλεσμα. Μπορείτε να δείτε όλα όσα θέλετε; Είναι καλό το σήμα Wi-Fi; Υπάρχει θαμπάδα ή κάποιο εμπόδιο μπροστά που σας χαλάει την εικόνα;

 

• Μην χρησιμοποιείτε εργαλεία που μπορεί να καταστρέψουν τα εξαρτήματά της. Για την στερέωση της κάμερας καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται τα εξαρτήματα που περιέχει στην συσκευασία της. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να μειώσει την απόδοση της κάμεράς σας.

 

• Να θυμάστε ότι η κάμερα θα χρειάζεται καθαρισμό και συντήρηση. Ειδικά οι κάμερες εξωτερικού χώρου είναι πολύ πιθανό να μαζέψουν σκόνη ή γύρη στους φακούς τους. Τοποθετήστε τες με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να τις καθαρίσετε αν χρειαστεί.