Κοιτώντας προσεκτικά την αγορά των mid-range συσκευών, τρία μοντέλα της Xiaomi ξεχωρίζουν, το Poco X3 NFC, το Xiaomi Mi 10 Lite και Redmi Note 9 Pro. Αναμφίβολα δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε αυτές τις τρεις επιλογές και όχι άδικα. Σε αυτό το συγκριτικό τεστ που ακολουθεί, θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως ανάμεσα σε αυτές τις συσκευές, που αν μη τι άλλο απασχολούν πολλούς από εσάς, για να σας βοηθήσουμε να κάνετε την πιο σωστή επιλογή, σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια. Προφανώς υπάρχει μια μικρή διαφορά στην τιμή ανάμεσά τους, αλλά σίγουρα πρόκειται για μοντέλα που απευθύνονται σε αγοραστικό κοινό με ίδια οικονομική δυνατότητα. Ποιο από αυτά θα έχει καλύτερη απόδοση λοιπόν; Υπάρχει όντως κάποιο από τα τρία που υπερέχει των άλλων δύο;

ένα βίντεο του γνωστού καναλιού στο youtube, Az-Phone, που συγκρίνει τις 3 συσκευές μεταξύ τους


Περιεχόμενα Συσκευασίας

 

Με μια πρώτη ματιά σε όλα τα πακέτα, ανεξαρτήτως, περιλαμβάνονται ακριβώς τα ίδια αξεσουάρ:
α) Poco X3, Xiaomi Mi Note 10 Lite ή Redmi Note 9 Pro αντίστοιχα
β) Διάφανη θήκη σιλικόνης
γ) Καλώδιο USB Type-C
δ) Προεγκατεστημένη ζελατίνα στην οθόνη
ε) Φορτιστής τοίχου ευρωπαϊκός
στ) Καρφίτσα αφαίρεσης sim
ζ) Σύντομες οδηγίες χρήσης

 

Σχεδιασμός και υλικά

 

POCO X3 NFC: 165,3 x 76,8 x 9,4 χιλιοστά και βάρος περίπου 215 γραμμάρια.
Redmi Note 9 Pro: 165,75 x 76,68 x 8,8 χιλιοστά και βάρος περίπου 209 γραμμάρια.
Xiaomi Mi Note 10 Lite: 157,8 x 74,2 x 9,67 χιλιοστά και βάρος περίπου 204 γραμμάρια.

Από άποψη εμφάνισης, το πιο διαφορετικό είναι σίγουρα το POCO X3 NFC κυρίως λόγω της ιδιαίτερης τοποθέτησης των τεσσάρων καμερών στο πίσω μέρος της συσκευής. Ωστόσο, δεν είναι η πιο εύχρηστη συσκευή από τις τρεις. Στο κράτημα στο χέρι, λόγω του λίγου μικρότερου μεγέθους όσο και του δακτυλικού αποτυπώματος στην οθόνη, είναι ελαφρώς πιο άνετο το Xiaomi Mi Note 10 Lite, αλλά σίγουρα δεν είναι μεγάλη η διαφορά του σε αυτόν τον τομέα με το Poco X3 και το Redmi Note 9 Pro, που είναι λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος και έχουν το δακτυλικό αποτύπωμα στο πλάι.

Το Μι Note 10 Lite και Redmi Note 9 Pro έχουν Gorilla Glass 5 εμπρός και πίσω με πλαστικό frame ενώ το POCO X3 NFC εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πολυανθρακικό υλικό στο πίσω μέρος. Παρ 'όλα αυτά, στην καθημερινή χρήση, δεν γίνεται αισθητή όλη αυτή η διαφορά μεταξύ του ενός υλικού και του άλλου, ειδικά εάν αυτό παραμένει καλυμμένο, όπως και στο 90% των περιπτώσεων, από ένα προστατευτικό κάλυμμα ή θήκη. 
Από πλευράς συνδεσιμότητας, έχουν όλα:
ένα κουμπί On / off, 
ρύθμιση έντασης ήχου, 
υποδοχή ακουστικών 3,5 mm, 
ηχείο, υποδοχή SIM, 
είσοδος USB Type-C,  
μικρόφωνο,  
δευτερεύον μικρόφωνο και 
αισθητήρας IR.

Φωτογραφία Poco X3 NFC

Φωτογραφία Redmi Note 9 Pro

Φωτογραφία Xiaomi Mi Note 10 Lite

 

Επιλογές ξεκλειδώματος

 

Όλα τα smartphone του συγκριτικού αυτού άρθρου προσφέρουν δύο κύριες λύσεις για το ξεκλείδωμα της συσκευής: βιομετρικό αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος και ξεκλείδωμα προσώπου.
Οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες, αλλά σίγουρα στα Redmi Note 9 Pro και POCO X3 NFC το ξεκλείδωμα είναι πιο γρήγορο. Αυτά τα δύο τηλέφωνα έχουν ενσωματωμένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο κουμπί on / off, σε αντίθεση με το Mi Note 10 Lite που τον έχει κάτω από την οθόνη. 

 

Οθόνη

 

POCO X3 NFC: οθόνη LCD, μέγεθος 6,67”, ανάλυση Full HD + (2400 x 1080 pixels) με αναλογία σε 20: 9, πιστοποίηση TÜV Rheinland, υποστήριξη HDR10, refresh rate 120Hz, sampling rate 240Hz και προστασία οθόνης Gorilla Glass 5
Redmi Note 9 Pro: οθόνη LCD, μέγεθος 6,67”, ανάλυση Full HD + (2400 x 1080 pixels) με αναλογία σε 20: 9, πιστοποίηση TÜV Rheinland, υποστήριξη HDR10 και προστασία οθόνης Gorilla Glass 5
Xiaomi Mi Note 10 Lite: οθόνη AMOLED, με καμπυλότητα 3D, μέγεθος 6,47" Full HD + (2340 x 1080 pixels) με αναλογία σε 20: 9, πιστοποίηση TÜV Rheinland, υποστήριξη HDR10 και προστασία από οθόνη Gorilla Glass 5

Αν τα τοποθετήσετε δίπλα-δίπλα θα καταλάβετε ότι μιλάμε για πολύ διαφορετικά πάνελ, ειδικά όσον αφορά το χρώμα. Οι διαστάσεις είναι λίγο πολύ παρόμοιες, κυμαίνονται μεταξύ 6,47'' και 6,67 " αλλά έχουν σε διαφορετικό σημείο την selfie κάμερα. Ωστόσο, πέρα από αυτό, είναι σαφές πώς το Mi Note 10 Lite χαρακτηρίζεται από την παρουσία οθόνης AMOLED, η οποία τείνει να είναι πιο φωτεινή από τα άλλα δύο, αλλά ίσως να έχει λίγο πιο κορεσμένα χρώματα σε σύγκριση με τις άλλες συσκευές. Στα άλλα δύο τηλέφωνα, ούτε το το Redmi Note 9 Pro ή το POCO X3, δεν έχει μέγιστη φωτεινότητα που να συγκρίνεται με το Mi Note 10 Lite, ωστόσο ίσως αυτή η απόδοση των χρωμάτων να είναι πιο ισορροπημένη και πιο κοντά στην πραγματικότητα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το πρόβλημα του light bleeding είναι πιο έντονο σε Redmi και Poco, ειδικά γύρω από την μπροστινή κάμερα.

Το POCO X3 NFC είναι το μόνο από αυτά τα τρία smartphone που προσφέρουν κάτι περισσότερο από την άποψη της ομαλότητας κίνησης, εκμεταλλευόμενο το frame rate των 120Hz και το sampling rate των 240Hz

 

Υλικό και επιδόσεις

 

POCO X3 NFC: Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 732G, Κάρτα Γραφικών Adreno 618 GPU, 6 GB μνήμη LPDDR4X RAM και 64/128 GB αποθήκευσης UFS 2.1, επεκτάσιμη μέσω microSD.
Redmi Note 9 Pro: Επεξεργαστής  Qualcomm Snapdragon 720G, Κάρτα Γραφικών  Adreno 618 GPU, 6 GB μνήμη LPDDR4X RAM και 64/128 GB αποθήκευσης UFS 2.1 με δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD.
Xiaomi Mi Note 10 Lite: Επεξεργαστής  Qualcomm Snapdragon 730G, Κάρτα Γραφικών  Adreno 618 GPU, 6/8 GB μνήμη LPDDR4X RAM και 64/128 GB αποθήκευσης UFS 2.1.

Η ποικιλία σε επίπεδο υλικού είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον μέρος αυτής της σύγκρισης. Αναφέραμε προηγουμένως την ομαλότητα στην εικόνα που έχει το POCO X3, το οποίο έχει στην “καρδιά” του έναν επεξεργαστή Snapdragon 732G. Ωστόσο για να είναι δίκαιη η σύγκριση, ρυθμίσαμε τη συσκευή στα 60Hz για να τη δοκιμάσουμε στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες δύο. Από αυτήν την προοπτική, επομένως, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα ταχύτητας πριν την αγορά. Ποιο είναι το γρηγορότερο; Όλα και κανένα. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα, στην καθημερινή ζωή, η αντιδραστικότητα αυτών των smartphone είναι πραγματικά εξαιρετική και οι διαφορές, στο τέλος, δεν είναι τόσο έντονες. Τα chipsets αλλάζουν ελαφρώς, αλλά η ουσία παραμένει σχεδόν η ίδια. Έτσι, ο Snapdragon 730G του Mi Note 10 Lite λειτουργεί σχεδόν όπως ο Snapdragon 732G του Poco X3, γιατί η πραγματική διαφορά βρίσκεται σε άλλους τομείς, όπως η αυτονομία.

Κανένα πρόβλημα, επομένως, σε προβολή YouTube βίντεο ή σε ταινίες με streaming αφού όλα διαθέτουν πιστοποίηση τύπου Widevine L1. Επίσης, από την Gaming πλευρά μας έδωσε μεγαλύτερη ικανοποίηση το Poco X3 περισσότερο από την άποψη του υλικού, αναπαράγοντας καλύτερα κάποιες λεπτομέρειες και προσφέροντας ταχύτερη απόκριση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ωστόσο, αυτές είναι μικρές διαφορές που δεν μπορούν να επηρεάσουν απολύτως την τελική αξιολόγηση, ούτε εναντίον ούτε υπέρ ενός συγκεκριμένου smartphone.

 

Benchmarks

 

Xiaomi Mi Note 10 Lite

 

Benchmarks Mi Note 10 Lite

 

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

 

Benchmarks Redmi Note 9 Pro

 

Poco X3

 

Poco X3 Benchmarks

 

Λογισμικό

 

POCO X3 NFC: MIUI Global 12.0.2.0 (QJGEUXM), ενημερωμένη έκδοση κώδικα ασφαλείας  01/08/2020
Redmi Note 9 Pro: MIUI Global 11.0.4.0 (QJZEUXM), ενημερωμένη έκδοση κώδικα ασφαλείας 01/07/2020
Xiaomi Mi Note 10 Lite: MIUI Global 12.0.1.0 (QFNEUXM), ενημερωμένη έκδοση κώδικα ασφαλείας 01/08/2020.
Είτε μιλάμε για MIUI σε POCO, Mi ή Redmi, η ουσία είναι πάντα η ίδια. Σε αυτά τα τρία τηλέφωνα βρίσκουμε το ίδιο λογισμικό, δηλαδή το MIUI. Δύο από αυτά, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του συγκριτικού τέστ είχαν ήδη την έκδοση 12 ενώ το Redmi 9 Pro χρησιμοποιούσε την έκδοση 11, όμως πριν από λίγες ημέρες “πήρε” και αυτό την αναβάθμιση για MIUI 12, οπότε έχουμε λίγο πολύ, ισοπαλία σε αυτή την κατηγορία.

 

Κάμερα

 

POCO X3 NFC: Πίσω α) 64MP (Sony IMX682) f / 1,89, β) 13MP f / 2,2 119 ° ευρυγώνιος, γ)2MP f / 2,4 macro, δ) βάθος πεδίου 2MP και φλας LED Single Tone. Μπροστά έχουμε έναν αισθητήρα 20MP f / 2.2.
Redmi Note 9 Pro: Πίσω α) 64MP f / 1.89, β) 8MP f / 2.2 119 ° ευρυγώνιος, γ) 5MP f / 2.4 macro, δ) βάθος πεδίου 2MP και φλας LED Single Tone. Μπροστά έχουμε έναν αισθητήρα 16MP f / 2,48.
Xiaomi Mi Note 10 Lite: Πίσω α) 64MP (Sony IMX686) f / 1,89, β) 8MP f / 2,2 119 ° ευρυγώνιος, γ) 5MP f / 2,4 macro, δ) 2MP βάθος πεδίου και τέσσερις λυχνίες LED. Μπροστά έχουμε έναν αισθητήρα 16MP f / 2,48.
Η εφαρμογή της κάμερας είναι σχεδόν πανομοιότυπη και στα τρία smartphone, με κάποιες μικρές διαφορές. Πέρα από αυτήν την πτυχή, ωστόσο, οι λειτουργίες είναι ίδιες.

Μπορείτε να τσεκάρετε κάποια δείγματα από τις φωτογραφίες που βγάλαμε με τα τρία τηλέφωνα. Κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Στις φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε βέλτιστες συνθήκες φωτισμού, αποδίδουν καλά και δεν έχουν ιδιαίτερα αξιοσημείωτα ελαττώματα, αν και το Mi 10 Lite είναι το μόνο που δείχνει λίγο πιο κρύα χρώματα από τα άλλα δύο. Με μικρή διαφορά στα σημεία κερδίζει το POCO X3, ωστόσο, κυρίως λόγω της ποιότητας που έχει η δεύτερη κάμερα ευρείας γωνίας 13MP, η οποία αναμφίβολα καταφέρνει να συλλάβει περισσότερες λεπτομέρειες και να προσφέρει μια ποιότητα, συνολικά, καλύτερη. Δεδομένου ότι υπάρχει επίσης λειτουργία macro, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε και αυτήν την πτυχή, με αποτέλεσμα τα Redmi Note 9 Pro και Mi Note 10 Lite να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα, με μεγαλύτερο αριθμό λεπτομερειών.

Στις νυχτερινές λήψεις οι διαφορές είναι πραγματικά ελάχιστες, κυρίως υπαγορεύονται από τη διαφορετική χρωματική κλίμακα που χρησιμοποιείται από το λογισμικό. Το Mi Note 10 Lite, λοιπόν, είναι αυτό που χρησιμοποιεί κυρίως το λογισμικό για να διορθώσει ορισμένες λεπτομέρειες της εικόνας, αλλά μερικές φορές το αποτέλεσμα κάνει να φαίνονται οι φωτογραφίες λίγο πολύ ψεύτικες. Σχεδόν τίποτα δεν αλλάζει, λοιπόν, με τη Νυχτερινή λειτουργία, η οποία σε όλα τα μοντέλα καταφέρνει να επιτρέψει μια συνολικά πιο μαγευτική εικόνα. 

Mi Note 10 Lite φώτο ημέρα

Poco X3 φώτο ημέρα

Redmi Note 9 Pro φώτο ημέρα

Mi Note 10 Lite φώτο νύχτα

Poco X3 φώτο νύχτα

Redmi Note 9 Pro φώτο νύχτα

 

Ήχος και συνδεσιμότητα

 

Από άποψη ποιότητας ήχου το POCO X3 NFC, για άλλη μια φορά, διαφέρει από τα άλλα. Στο Χ3, στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο ηχεία, τα οποία ως εκ τούτου προσφέρουν ένα μοναδικό στερεοφωνικό ήχο. Οι άλλες δύο συσκευές έχουν μία μόνο ένα ηχείο, οπότε κατατάσσονται αναπόφευκτα ένα βήμα κάτω από αυτό το τηλέφωνο, ενώ εξακολουθούν να προσφέρουν αρκετά καλή ένταση και χωρίς παραμόρφωση ακόμη και στη μέγιστη ένταση. Πιθανότατα πρόκειται για ακριβώς το ίδιο ηχείο στο Redmi Note 9 Pro και το Mi Note 10 Lite, μιας και οι διαφορές είναι ελάχιστες.

Ακολουθεί μια σύντομη ανακεφαλαίωση όλων των τεχνικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη συνδεσιμότητα:
POCO X3 NFC: dual SIM 4G LTE, Wi-Fi a / b / g / n / ac Dual Band, Bluetooth 5.1, GPS / A-GPS / Glonass / Beidou / Galileo, αισθητήρας IR, ραδιόφωνο FM, NFC και υποδοχή 3,5 mm jack
Redmi Note 9 Pro: dual SIM 4G LTE, Wi-Fi a / b / g / n / ac Dual Band, Bluetooth 5.0, GPS / A-GPS / Glonass / Beidou / Galileo, αισθητήρας IR, ραδιόφωνο FM, NFC και 3,5 mm  jack
Xiaomi Mi Note 10 Lite: dual SIM 4G LTE, Wi-Fi a / b / g / n / ac Dual Band, Bluetooth 5.0, GPS / A-GPS / Glonass / Beidou / Galileo, αισθητήρας IR, ραδιόφωνο FM, NFC και 3.5mm jack.

 

Αυτονομία

 

POCO X3 NFC: 5160 mAh. Τροφοδοσία 33W
Redmi Note 9 Pro: 5020 mAh. Τροφοδοσία 33W
Xiaomi Mi Note 10 Lite: 5260 mAh. Τροφοδοσία 30W.
Προφανώς από την πλευρά της αυτονομίας βρίσκουμε διαφορετικές μπαταρίες σε αυτά τα τρία smartphone. Παρ 'όλα αυτά, όλα σας επιτρέπουν να φτάσετε με ασφάλεια μέχρι το βράδυ, μετά από μια κανονική εργάσιμη ημέρα, με τουλάχιστον 15/20% της υπόλοιπης μπαταρίας. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την οθόνη πάνω από 6 ώρες ενεργή, ακόμα και όταν χρησιμοποιήσαμε το smartphone πιο έντονα, κυρίως με δεδομένα. Από αυτήν την άποψη, επομένως, επιβεβαιώνεται ότι η Xiaomi είναι μία από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες. Προφανώς, το ίδιο ισχύει για το Mi Note 10 Lite το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι αυτό με τη μικρότερη μπαταρία.

 

Τιμές & συμπεράσματα

 

Στο επίπεδο τιμών είμαστε τη στιγμή που γράφετε το άρθρο στα 220~280€ ανάμεσα στις τρεις συσκευές, επομένως ενδιαφέρουν αρκετά το ίδιο αγοραστικό κοινό. Μεταξύ όλων, αυτό που ίσως κερδίζει στα σημεία είναι το Poco X3, ωστόσο και οι άλλες δύο επιλογές, η κάθε μία για διαφορετικούς λόγους, υπερέχει σε κάποιους τομείς και ίσως είναι η κατάλληλη για εσάς περισσότερο από το Poco. Όπως, για παράδειγμα, η πιο premium κατασκευή του Redmi Note 9 Pro ή του Mi Note 10 Lite, ή η χαμηλότερη τιμή πώλησης του Redmi Note 9 Pro κλπ.