Οι Action κάμερες  αποτελούν ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα αντικείμενα τεχνολογίας στις μέρες μας. Η δυνατότητα τους να καταγραφούν ενώ ο χρήστης κάνει κάποιο extreme sport, διατηρώντας παράλληλα εξαιρετική ποιότητα βίντεο ή φωτογραφίας, τις καθιστά την ιδανική επιλογή για την μαγνητοσκόπηση ανάλογων δραστηριοτήτων. Ασχέτως με τον λόγο για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν, οι Action κάμερες αποτελούν εκπληκτικές συσκευές λόγω της φορητότητάς τους, που τους επιτρέπει να «δέσουν» πάνω σε κράνος ή σε κάποια μηχανή.

Στο παρόν άρθρο θα προχωρήσουμε σε σύγκριση μίας από τις πιο αναγνωρίσιμες  κάμερες δράσης, την GoPro Hero6 Black, με μία αρκετά φτηνότερη κάμερα, η οποία όμως καταφέρνει να την ανταγωνιστεί. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες για την GoPro Hero6 και την Akaso EK7000, την τιμή τους, τις δυνατότητές τους και τα αξεσουάρ που περιλαμβάνουν.


Γενικές πληροφορίες

Και οι δύο κάμερες είναι εξαιρετικές συσκευές, με δυνατότητα καταγραφής 4Κ βίντεο, ωστόσο όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Η GoPro έρχεται με περισσότερες δυνατότητες, αλλά φυσικά αυτό συνεπάγεται και μία σημαντική αύξηση στην τιμή. Η κάμερα της Akaso έρχεται σε μία πολύ πιο φιλική τιμή, ωστόσο δεν μπορεί να καταγράψει 60FPS όταν η ανάλυση είναι γυρισμένη σε 4Κ, κάτι που μπορεί να κάνει η Hero6. Ωστόσο αυτό εξισταθμίζεται κάπως από το γεγονός πως η Akaso έχει πολύ καλύτερη αυτονομία (90 λεπτά) συγκριτικά με την GoPro (50 λεπτά).


Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Φυσικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά μίας κάμερας είναι το σημαντικότερο σημείο της. Όσον αφορά τα γενικότερα στοιχεία, το Frame rate, ή FPS (καρέ ανά δευτερόλεπτο) είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Η Akaso EK7000 μπορεί να καταγράψει σε ανάλυση 4Κ, 2.7Κ, και 1080p, ωστόσο όταν η ανάλυση είναι 4Κ τα μέγιστα FPS που μπορεί να φτάσει είναι τα 25.   Συγκριτικά η GoPro μπορεί να καταγράψει 4Κ στα 60FPS και 1080p στα 240FPS.
Και οι δυό κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάτω από το νερό. Από την μία η EK7000 μπορεί να βυθιστεί στο εντυπωσιακό βάθος των 30 μέτρων με την χρήση της αδιάβροχης θήκης που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο. Από την άλλη η GoPro μπορεί αν φτάσει μόνο σε 10 μέτρα βάθος, αλλά δεν χρειάζεται κάποια θήκη γιατί είναι αδιάβροχη από κατασκευής της.
Ένας τομέας στον οποίο η GoPro ξεχωρίζει είναι η ηλεκτρονική σταθεροποίηση που προσφέρει η οποία δουλεύει σε ανάλυση έως και 4Κ/30FPS. Στον αντίποδα η Akaso έχει έναν Ultra-Wide φακό, που διευκολύνει τον χρήση να χωρέσει τα πάντα σε μία μόνο φωτογραφία.
Η μπαταρία είναι ακόμα ένα κομβικό σημείο. Ενώ η Akaso μπορεί να φτάσει έως και 90 λεπτά, η GoPro έχει αυτονομία μικρότερη της μίας ώρας, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να μην είναι αρκετή για μεγάλα διαστήματα καταγραφής.

Akaso vs GoPro
Μνήμη και Συνδεσιμότητα

Και οι δυό κάμερες έχουν δυνατότητα σύνδεσης μέσω Wi-Fi με την χρήση της ειδικής τους εφαρμογής. Μιλώντας για την εφαρμογή, η GoPro μάλλον κερδίζει σε αυτό το σημείο, καθώς δίνει την δυνατότητα να επεξεργαστούμε τα βίντεο απευθείας μέσα από το app της. Ωστόσο, η κάμερα της Akaso έρχεται με ένα ασύρματο τηλεχειριστήριο στο κουτί, πράγμα που σημαίνει πως μπορούμε να ξεκινήσουμε και να σταματήσουμε την καταγραφή χωρίς καν να αγγίξουμε την κάμερα. 
Όπως και οι περισσότερες κάμερες της αγοράς, οι δύο αυτές συσκευές δεν έχουν ενσωματωμένη μνήμη και έρχονται με θύρα για εισαγωγή κάρτας SD.


Ποιότητα Φωτογραφίας και Βίντεο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω και οι δύο κάμερες μπορούν να καταγράψουν , ωστόσο η Akaso μπορεί να φτάσει μόνο μέχρι 25FPS σε αυτή την ανάλυση. H GoPro ξεχωρίζει χάρη στην ψηφιακή σταθεροποίηση η οποία βοηθάει αρκετά στο να μην είναι θολό το αποτέλεσμα, όταν ο χρήστης καταγράφει εν κινήσει. 
Η σταθερή φωτογραφία και στις δύο περιπτώσεις είναι 12MP και η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή εκατέρωθεν. Η λειτουργία autofocus προτείνεται για όποιον είναι αρχάριος στον χώρο της φωτογραφίας για ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα.


Σχεδίαση, Σχήμα και Μέγεθος

Τα παραπάνω είναι επίσης σημαντικά για την επιλογή μίας Action κάμερας,  καθώς οι περισσότερες στην αγορά είναι πολύ μικρές και φορητές. Η Hero6 μοιάζει πάρα πολύ με τον προκάτοχό της, την Hero5 και έχει το πλεονέκτημα πως όλα τα αξεσουάρ για το προηγούμενο μοντέλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην ίδια. Στο πίσω μέρος έχει μία οθόνη 2 ιντσών και το βάρος της είναι 115 γραμμάρια.
Η EK7000 έχει παρόμοιο σχεδιασμό αλλά παραμένει πιο ελαφριά και φορητή από τον ανταγωνιστή της, με μόλις 75 γραμμάρια βάρους. Εξαιτίας του κυβικού σχήματός της, η συγκεκριμένη κάμερα είναι πολύ εύκολο να ενσωματωθεί πάνω σε κάποιο κράνος ή σε stand μηχανής.

 

Συμπέρασμα

Και οι δύο κάμερες είναι πολύ καλές επιλογές για όποιον ενδιαφέρεται να καταγράψει σε 4Κ. Η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι στην τιμή: Η ΕΚ7000 είναι ένα πολύ καλό σύνολο με τιμή χαμηλότερη των 70€, ενώ η GoPro Hero6 έχει περισσότερες δυνατότητες, αλλά με μία μεγάλη δυσαναλογία στην τιμή (κοντά στα 400€). Και οι δύο είναι μικρές, φορητές και αδιάβροχες.
Με την αγορά της Akaso EK7000 ο χρήστης θα λάβει επίσης και πολλά έξτρα αξεσουάρ όπως βάση στήριξης κράνους και μηχανής, κάτι που δεν υπάρχει στην περίπτωση της GoPro. Εάν λοιπόν ψάχνετε για μία πολύ καλή Action κάμερα σε προσιτή τιμή, η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι η συσκευή της Akaso. Εάν από την άλλη ψάχνετε για κάτι για πιο εξειδικευμένη χρήση και τα χρήματα δεν αποτελούν πρόβλημα για εσάς, η GoPro είναι η επιλογή για εσάς.