Web
Analytics Made Easy - StatCounter
Αυτή η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας.

Οδηγός επιβίωσης 10 βημάτων, σε περίπτωση που χαθείτε στο δάσος

Ανέβηκε από efthimis 19/05/2020 0 Σχόλια

Οδηγός επιβίωσης 10 βημάτων, σε περίπτωση που χαθείτε στο δάσος

 

Είναι παράδοξο το γεγονός πως έχουμε συνηθίσει να κινούμαστε με μεγάλη ευκολία σε πολύπλοκα και αγχώδη αστικά περιβάλλοντα, ωστόσο σε περίπτωση που χαθούμε  στο δάσος για ένα μικρό χρονικό διάστημα πελαγώνουμε εντελώς. Ο άνθρωπος εκ φύσεως είναι μάστερ της επιβίωσης και μπορεί να προσαρμοστεί σχεδόν παντού . Γιατί λοιπόν να μην πάρουμε μία βαθιά ανάσα σε περίπτωση που βρεθούμε υπό αυτές τις συνθήκες, ώστε να προσπαθήσουμε να δούμε το ζήτημα από την θετική του πλευρά; Άλλωστε, σε τελική ανάλυση, η επιβίωση στο δάσος δεν μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη από την μακροχρόνια ζωή στην πόλη! Ας ξεκινήσουμε παραδεχόμενοι πως έχουμε κάνει κάποιο λάθος. Σίγουρα το να χαθεί κάποιος σε μία άγνωστη γι αυτόν περιοχή δεν ήταν κάτι που σχεδίαζε. Παρακάτω θα απαριθμήσουμε δέκα βήματα που θα βοηθήσουν να βγούμε από την δύσκολη αυτή θέση με όσο το δυνατόν πιο εύκολο τρόπο. 

 

1) Έρευνα και προγραμματισμός

 

Έρευνα και προγραμματισμός

Τα πρώτα βήματα αφορούν ορισμένες ενέργειες που μπορούν να διασφαλίσουν πως δεν θα χαθούμε εξ αρχής. Ας υποθέσουμε πως έχετε αποφασίσει να πάτε για πεζοπορία, ελεύθερο κάμπινγκ ή κάποια άλλη δραστηριότητα που περιλαμβάνει την επίσκεψή σας στο δάσος. Εάν δεν είστε σίγουροι πως το μονοπάτι που θα ακολουθήσετε είναι μία απλή ευθεία και περιλαμβάνει ορατή σήμανση, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γι αυτό. Αναζητήστε στοιχεία από σχετικά ιστολόγια και ρωτήστε συγγενείς και φίλους, σε περίπτωση που κάποιος είναι γνώστης της περιοχής. Εάν σκοπεύετε να μείνετε  παραπάνω από τρείς με τέσσερις ημέρες, θα ήταν καλό να ενημερωθείτε σχετικά με τις πηγές που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς υπάρχει πιθανότητα να ξεμείνετε από πόσιμο νερό σε περίπτωση που χαθείτε. 

 

2) Ενημερώστε κάποιον για το που πηγαίνετε και για το πόσο θα λείψετε

 

2) Ενημερώστε κάποιον για το που πηγαίνετε και για το πόσο θα λείψετε

Το συγκεκριμένο βήμα είναι απαραίτητο για όλες τις εξορμήσεις στη φύση. Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης θα μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, καθώς κάποιος θα ξέρει που βρίσκεστε και θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές εάν δεν επιστρέψετε. Εάν θέλετε να δείτε ένα έμπρακτο παράδειγμα πάνω σε αυτό, διαβάστε σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα της περίπτωσης του Aron Ralston, ή δείτε την ταινία "127 hours" η οποία βασίστηκε σε περιστατικό τέτοιου είδους.

 

3) Κάντε μία μικρή έρευνα σχετικά με τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε και πάρτε ορισμένα σημαντικά αντικείμενα μαζί σας

 

Κάντε μία μικρή έρευνα σχετικά με τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε και πάρτε ορισμένα σημαντικά αντικείμενα μαζί σας

Εάν πάτε για πεζοπορία και σκοπεύετε να διανυκτερεύσετε είναι απαραίτητο να έχετε μερικά είδη όπως μία σφυρίχτρα, ένα καλό μαχαίρι, μερικά σπίρτα (σε αδιάβροχο περιτύλιγμα) μία πυξίδα, ένα καλό sleeping bag, χοντρά ρούχα και φυσικά τον κατάλληλο ρουχισμό. Σημαντικό είναι επίσης το να εξασφαλίσετε πως δεν θα ξεμείνετε από πόσιμο νερό. Σε περίπτωση που ξεχάσατε κάτι μπορείτε πάντα να αυτοσχεδιάσετε. Φροντίστε να μάθετε πως να χρησιμοποιείτε τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα προτού αναχωρήσετε για το ταξίδι σας.  Επειδή το κινητό σας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει σήμα ή μπαταρία κατά την διάρκεια της περιπέτειά σας, θα ήταν καλό να προμηθευτείτε μία συσκευή power bank και να μην ξεχνάτε την Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112.

 

4) Μην πανικοβάλλεστε και προσπαθήστε να μεταδώσετε την τοποθεσία σας...αν μπορείτε

 

4) Μην πανικοβάλλεστε και προσπαθήστε να μεταδώσετε την τοποθεσία σας...αν μπορείτε

Πολλοί υποστηρίζουν πως το σημαντικότερο εργαλείο σε περίπτωση που αποφασίσετε να μείνετε στην φύση δεν βρίσκεται στο σακίδιό σας αλλά στο κεφάλι σας. Εάν αρχίσετε να πανικοβάλλεστε όταν νομίζετε πως κάτι πάει στραβά, αυτομάτως οι πιθανότητες να πάει όντως κάτι στραβά αυξάνονται. Όταν διαπιστώσετε πως έχετε χαθεί ελέγξτε πρώτα το κινητό σας. Εάν δεν έχει σήμα τότε προσπαθήστε να ειδοποιήσετε κάποιον μέσω μίας κλήσης στο 112 όπως αναφέρθηκε παραπάνω. 

 

5) Εξερευνήστε την περιοχή, αλλά μην χάσετε επαφή με το «σημείο μηδέν»

 

Εξερευνήστε την περιοχή, αλλά μην χάσετε επαφή με το «σημείο μηδέν»

Πολύ συχνά ο κόσμος ξεχνάει το πόσο σημαντικό είναι το να μείνεις στο ίδιο σημείο όταν έχεις χαθεί, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες να σε εντοπίσουν.  Συχνά ωστόσο είναι απαραίτητο να μετακινηθούμε, επομένως η πιο λογική κίνηση είναι να βάλουμε κάποιο εμφανές σημάδι στο σημείο που χαθήκαμε (π.χ. μία στοίβα από πέτρες, κλαδιά κ.τ.λ.) και μετά τις εξορμήσεις μας να επιστρέφουμε στο «σημείο μηδέν» ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

 

6) Εντοπίστε μία πηγή νερού και προσπαθήστε να την καταστήσετε πόσιμη

 

Εντοπίστε μία πηγή νερού και προσπαθήστε να την καταστήσετε πόσιμη

Πάντα να έχετε κατά νου πως το νερό είναι ότι πιο πολύτιμο κουβαλάτε μαζί σας σε ένα ταξίδι για κάμπινγκ. Μπορείτε να επιβιώσετε εβδομάδες χωρίς φαγητό, ωστόσο ο οργανισμός σας δεν αντέχει περισσότερες από τρεις μέρες δίχως νερό, γι αυτό φυλάξτε το αναλόγως. Η καλύτερη δυνατή περίπτωση είναι να βρείτε μία πηγή νερού, ωστόσο οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ καλές. Σε ακραίες περιπτώσεις οι δύο εναλλακτικές που έχετε είναι να μαζέψετε υγρασία από τα φύλλα των φυτών και των δέντρων το πρωί, ή να πιείτε από κάποιο ποτάμι, ρισκάροντας μία πιθανή μόλυνση για να επιβιώσετε. Εάν βρεθείτε σε μία τέτοια κατάσταση προσπαθήστε να δείτε εάν έχετε την δυνατότητα να καθαρίσετε το νερό βράζοντάς το. Τρία λεπτά έντονου βρασμού θα σκοτώσουν τα περισσότερα κοινά μικρόβια. Εάν ο βρασμός είναι αδύνατος, τοποθετήστε το νερό σε ένα πλαστικό μπουκάλι και αφήστε το στον ήλιο για περίπου έξι ώρες. Αυτό θα το καθαρίσει σε ένα βαθμό, ωστόσο θα είναι αποτελεσματικό μόνο σε περίπτωση που το νερό δεν είναι γεμάτο με ιζήματα. 

 

7) Εάν πρέπει να διανυκτερεύσετε χτίστε ένα μικρό κατάλυμα 

 

Εάν πρέπει να διανυκτερεύσετε χτίστε ένα μικρό κατάλυμα

Εάν αρχίσει να σκοτεινιάζει και δεν έχετε μαζί σας κάποια σκηνή, θα ήταν καλή ιδέα να προσπαθήσετε να χτίσετε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο για να περάσετε το βράδυ. Αυτό θα σας προστατέψει ως ένα βαθμό από ακραίες θερμοκρασίες και φαινόμενα όπως βροχή και χιονόπτωση. Αρχικά εξερευνήστε την περιοχή αναζητώντας οποιοδήποτε κτίσμα, όπως κάποια εγκαταλελειμμένη καλύβα ή στάβλο, προσέχοντας ωστόσο να μην απομακρυνθείτε πολύ από το «σημείο μηδέν». Εάν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην περιοχή τότε βρείτε ένα σημείο με φυσική κάλυψη, χωρίς πολλές ρίζες ή πέτρες ώστε να χτίσετε το δικό σας κατάλυμα. Τα ξύλα είναι το σημαντικότερο συστατικό καθώς τα μεγαλύτερα από αυτά θα αποτελέσουν τον σκελετό του κτίσματός σας, ενώ τα μικρότερα, μαζί με κάποια φύλλα μπορούν να φτιάξουν μία αυτοσχέδια οροφή. Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας, ωστόσο προσπαθήστε να κρατήσετε την κατασκευή σας σχετικά χαμηλή, ώστε να μην παρασυρθεί από τον αέρα. Επίσης μην καλυφθείτε εντελώς από ξύλα και φύλλα, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκής εξαερισμός ώστε να αναπνέετε άνετα κατά την διάρκεια της νύχτας. 

 

8) Ανάψτε μία φωτιά

 

Ανάψτε μία φωτιά

Από την στιγμή που θα διαπιστώσετε πως πιθανώς θα περάσετε ένα άγνωστο χρονικό διάστημα στο δάσος, θα πρέπει να ξεκινήσετε να εργάζεστε για την δημιουργία μίας εστίας φωτιάς. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο στο να μην κρυώσετε το βράδυ, αλλά και στο να ζεστάνετε φαγητό και νερό, να στεγνώσετε τα ρούχα σας, ή ακόμα και να σημάνετε την τοποθεσία σας σε μία κοντινή απόσταση. Η φωτιά παίζει επίσης και σημαντικό ρόλο για την ψυχολογία σας σε μία τέτοια κατάσταση, καθώς κατά γενική ομολογία μας κάνει αν αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε μικρά προσανάμματα όπως χαρτί, ξερά φύλλα και κλαδιά, χαρτόνια και οτιδήποτε άλλο είναι εύφλεκτο. Θυμηθείτε να περιβάλλετε την εστία της φωτιάς σας με πέτρες πριν την ανάψετε ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα και προσθέστε ξύλα αργά αλλά σταθερά, ώστε να διατηρήσετε τις φλόγες στο επιθυμητό επίπεδο. 

 

9) Βρείτε μία ασφαλή πηγή φαγητού

 

Βρείτε μία ασφαλή πηγή φαγητού

Αν και όχι τόσο σημαντικό όσο το νερό, το φαγητό μπορεί να σας σώσει τη ζωή εάν παραμείνετε αποκλεισμένοι για πολύ καιρό στο δάσος. Ωστόσο σιγουρευτείτε πως αυτό που ετοιμάζεστε να φάτε είναι ασφαλές. Καλύτερα να είστε υγιείς και πεινασμένοι, παρά άρρωστοι με γεμάτο στομάχι. Σαν γενικό κανόνα μπορείτε να ψήσετε οποιοδήποτε έντομο ή μικρό ζώο καταφέρετε να πιάσετε στο δάσος. Μπορείτε ακόμα να προσπαθήσετε να ψαρέψετε εάν υπάρχει κάποιο ποτάμι ή λίμνη στην γύρω περιοχή και έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό.

 

10) Σκεφτείτε θετικά!

 

Σκεφτείτε θετικά!

Ασχέτως με την κατάσταση που αντιμετωπίζετε, η θετική σκέψη και το καθαρό μυαλό θα σας βοηθήσουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε. Κάντε οτιδήποτε σας βοηθάει να ξεχαστείτε, από το να τραγουδήσετε μέχρι το να σταματήσετε και να απολαύσετε την φύση, παρά την κατάστασή σας. Το να χαθείτε στην φύση μπορεί να ακούγεται τρομακτικό και σίγουρα δεν είναι το ιδανικό σενάριο, αλλά με την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να μετατραπεί σε μία καταπληκτική περιπέτεια. Σκεφτείτε όλες τις απίθανες ιστορίες που θα αποκομίσετε από αυτή την εμπειρία και όλα όσα θα έχετε να πείτε στους φίλους και τον περίγυρό σας όταν επιστρέψετε με ασφάλεια στο σπίτι σας!

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Συμπληρώστε το email σας

και μάθετε πρώτοι για τα νέα μας προϊόντα , τις προσφορές μας και τους διαγωνισμούς μας

Επιτυχής εγγραφή στο newsletter!

Θα λάβεις αμέσως στο email σου ένα κουπόνι για δωρεάν έξοδα μεταφοράς στην επόμενη παραγγελία σου!