Web
Analytics Made Easy - StatCounter
Αυτή η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας.

Roadtrip : 10 πράγματα που πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητό σου

Ανέβηκε από efthimis 10/03/2020 0 Σχόλια

Δέκα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε στο αυτοκίνητό σας πριν από ένα οδικό ταξίδι

 

10 πράγματα που ελέγχουμε στο αυτοκίνητο, πριν από ένα ταξίδι

Το λεγόμενο "Roadtrip" είναι μία εμπειρία την οποία κάθε άτομο που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Τα μόνα που χρειάζονται είναι ελεύθερος χρόνος, μία καλή παρέα και φυσικά ένα αυτοκίνητο. Ωστόσο, το όχημά σας θα πρέπει να είναι καταλλήλως προετοιμασμένο πριν ξεκινήσετε  τα ταξίδι σας, διαφορετικά τα προβλήματα που πιθανώς να αντιμετωπίσετε κατά την διάρκεια της διαδρομής είναι ικανά να καταστρέψουν την εμπειρία σας. Προνοήστε λοιπόν και ελέγξτε όλα τα παρακάτω, ώστε να έχετε όσο το δυνατόν ένα πιο ομαλό ταξίδι με την παρέα σας.

 

1) Έλεγχος υγρών (λάδια και ψυκτικό)

 

Έλεγχος λαδιών στο αυτοκίνητο

Ένας έλεγχος κάτω από το καπό θα πρέπει να είναι πάντα το πρώτο βήμα σε αυτές τις περιπτώσεις. Αρχικά θα πρέπει να ελέγξετε την ποσότητα των υγρών, καθώς η έλλειψη σε λάδια ή ψυκτικό υγρό ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό βλαβών καθώς μπορούν να σημάνουν πως υπάρχει κάποια διαρροή. Μεριμνήστε επίσης και για το υγρό των φρένων, καθώς εάν τα επίπεδα είναι χαμηλά, το όχημά σας δεν θεωρείται ασφαλές.

 

2) Έλεγχος φώτων

 

Έλεγχος Φώτων Αυτοκινήτου

Εάν το ταξίδι σας περιλαμβάνει έστω και την παραμικρή πιθανότητα μίας νυχτερινής διαδρομής ή της οδήγησης με ομίχλη, θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως όλα τα φώτα σας λειτουργούν κανονικά. Ο έλεγχος αυτός είναι απλός, αλλά παράλληλα πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα εάν οδηγείτε σε μία άγνωστη για εσάς περιοχή. Τα φώτα των φρένων είναι συχνά ο πιο αδύναμος κρίκος, καθώς πολλοί οδηγοί δεν μπαίνουν στον κόπο να τα αντικαταστήσουν αμέσως εάν αυτά υποστούν κάποια ζημία. 

 

3) Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων

 

Έλεγχος Υαλοκαθαριστήρων

Το τεστ στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι απλό: ελέγξτε εάν οι καθαριστήρες απομακρύνουν επαρκώς το νερό από το παρμπρίζ, ή εάν αφήνουν πίσω σωματίδια νερού τα οποία πιθανώς να εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού, έστω και σε μικρό βαθμό. Πριν φύγετε για το ταξίδι σας ψεκάστε λίγο νερό στο όχημά σας και πραγματοποιήστε το συγκεκριμένο τεστ, ώστε να είστε καλυμμένοι σε περίπτωση βροχής.

 

4) Έλεγχος ελαστικών

 

Έλεγχος Ελαστικών

Φτάσαμε ίσως στο σημαντικότερο μέρος του οχήματος από άποψη ασφάλειας. Τα ελαστικά είναι το μόνο τμήμα του αυτοκινήτου σας που έρχεται σε επαφή με τον δρόμο και επομένως θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση πριν από ένα μεγάλο ταξίδι. Αρχικά θα πρέπει να εξετάσετε το βάθος των εσοχών στα λάστιχά σας. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν χαραγμένους δείκτες που φανερώνουν πότε το ελαστικό πρέπει να αλλαχτεί. Εξίσου σημαντικό είναι να εξετάσετε την επιφάνεια της ρόδας, αναζητώντας οποιαδήποτε ορατή ζημιά, καθώς ακόμα και ένα μικρό πρόβλημα μπορεί να μετουσιωθεί σε μεγάλο μετά από ώρες οδήγησης. Ελέγξτε επίσης το επίπεδο αέρα στα λάστιχα. Εάν είναι υπερβολικά φουσκωμένα θα παρουσιάσουν ζημιά στο κέντρο του ελαστικού, ενώ εάν έχουν λιγότερο αέρα από το κανονικό η ζημιά θα εμφανιστεί στις άκρες του.  

 

5) Έλεγχος στα τακάκια των φρένων

 

Έλεγχος στα τακάκια των φρένων

Τα τακάκια είναι κατασκευασμένα από ένα μεταλλικό εξωτερικό περίβλημα και ένα σύνθετο εσωτερικό. Το εσωτερικό αυτό πρέπει να έχει πάχος μεγαλύτερο των 5 χιλιοστών. Εάν το πάχος του έχει συρρικνωθεί κάτω από αυτό το επίπεδο συνιστάται η αλλαγή τους. Με την ευκαιρία θα ήταν καλό να ελέγξετε και το χειρόφρενό σας. Οι ειδικοί συνιστούν να σιγουρευτείτε πως το χειρόφρενο δεν χρειάζεται περισσότερα από τέσσερα «κλικ» καθώς το σηκώνετε για να ασφαλίσει το αυτοκίνητο. Εάν χρειάζεται πολύ περισσότερα από αυτό τον αριθμό τότε πιθανώς να μην μπορεί να ακινητοποιήσει το όχημα σε ορισμένες περιπτώσεις. 

 

6) Έλεγχος για διαρροές

 

Έλεγχος διαρροών αυτοκινήτου

Ακολουθώντας τον έλεγχο κάτω από το καπό, είναι καλή ιδέα να κοιτάξετε για οποιαδήποτε διαρροή υγρού κάτω από το αυτοκίνητό σας. Εάν αντικρίσετε την παραμικρή συσσώρευση υγρού κάτω από το όχημα, ή στο σημείο που παρκάρετε συχνά είναι καλό να πάτε το αυτοκίνητό σας σε κάποιον ειδικό για να το ελέγξει, ειδικά εάν το υγρό φαίνεται να έχει γυαλιστερή υφή και μοιάζει εμφανισιακά με λάδι. 

 

7) Έλεγχος του άξονα μετάδοσης κίνησης

 

Έλεγχος Άξονα Μετάδοσης Αυτοκινήτου

 Όσο είστε κάτω από το αυτοκίνητο, θα ήταν καλό να ελέγξετε και τον άξονα μετάδοσης κίνησης του οχήματός σας. Οποιαδήποτε ζημιά στο διαφορικό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για το όχημά σας, όσο και για το ταξίδι σας, καθώς η μηχανή θα αρχίσει να υπερθερμαίνεται και δεν θα μπορέσετε να μετακινηθείτε περισσότερο από μερικά χιλιόμετρα. Εάν σκοπεύετε να είστε στον δρόμο για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει περάσει καιρός από το τελευταίο σέρβις του αυτοκινήτου σας, μην αγνοήσετε αυτό το βήμα. 

 

8) Έλεγχος ρεζέρβας

 

Έλεγχος Ρεζέρβας

Ένας ακόμα απλός αλλά σημαντικός έλεγχος είναι αυτός της ρεζέρβας. Βεβαιωθείτε πως το έξτρα λάστιχο είναι σε καλή κατάσταση, με αρκετό αέρα και χωρίς εμφανείς φθορές. Σιγουρευτείτε επίσης πως έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αλλαγή της ρεζέρβας στο αυτοκίνητό σας. Το έξτρα λάστιχο δεν θα σας χρησιμεύσει και πολύ εάν δεν έχετε στην κατοχή σας έναν γρύλο ή έναν σταυρό για να το βιδώσετε. Το πιθανότερο είναι πως έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που χρειάστηκε να ασχοληθείτε με την ρεζέρβα, οπότε καλό θα ήταν να διασφαλίσετε όλα τα παραπάνω, ώστε να μην βρεθείτε στη  μέση του πουθενά περιμένοντας την οδική βοήθεια.    

 

9) Έλεγχος πηδαλιούχησης

 

Ορισμένα τεστ μπορούν να γίνουν μόνο κάτω από συνθήκες οδήγησης και όχι όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να βγάλετε το όχημά σας στον δρόμο και να παρατηρήσετε εάν το τιμόνι έχει την τάση να στρίβει ελαφρώς προς τα αριστερά ή τα δεξιά όταν οδηγείτε στην ευθεία. Μία τέτοια απόκριση μπορεί να είναι σημάδι λανθασμένης ευθυγράμμισης των τροχών και πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να το διαπιστώσουμε αυτό, επομένως εάν έχετε κάποια αμφιβολία θα ήταν καλύτερα να αφήσετε κάποιον ειδικό να το κοιτάξει. Ένας τεχνικός μπορεί να διαπιστώσει αρκετά πράγματα τα οποία πιθανότατα να διαφύγουν από τον καθημερινό οδηγό, συμπεριλαμβανομένων και προβλημάτων με τις αναρτήσεις του οχήματος.

 

10) Έλεγχος φρένων και συμπλέκτη

 

Έλεγχος Συμπλέκτη

Μπορεί τα τακάκια να ελέγχονται όσο το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο, τα φρένα ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να  δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Πραγματοποιείστε δοκιμές τόσο στα φρένα, όσο και στον συμπλέκτη και ελέγξτε εάν το όχημα έχει την τάση να στρίβει αριστερά ή δεξιά κατά το φρενάρισμα. Σημάδια όπως και αυτό απαιτούν την παρέμβαση του τεχνικού, καθώς ένα όχημα με μη λειτουργικά φρένα θέτει σε κίνδυνο εσάς και τους γύρω σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Συμπληρώστε το email σας

και μάθετε πρώτοι για τα νέα μας προϊόντα , τις προσφορές μας και τους διαγωνισμούς μας

Επιτυχής εγγραφή στο newsletter!

Θα λάβεις αμέσως στο email σου ένα κουπόνι για δωρεάν έξοδα μεταφοράς στην επόμενη παραγγελία σου!