Web
Analytics Made Easy - StatCounter
Αυτή η ιστοσελίδα, χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας.

Συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα με την Action Cam σου!

Ανέβηκε από efthimis 23/06/2020 0 Σχόλια

Αξιοποιήστε την Action κάμερά σας στο έπακρο

 

Αξιοποιήστε την Action κάμερά σας στο έπακρο

Όσοι από εσάς είστε κάτοχοι action κάμερας, ή σκοπεύετε να προμηθευτείτε μία στο άμεσο μέλλον, πιθανότατα θα έχετε δει μερικά από τα εξαιρετικά καλογυρισμένα βίντεο που κυκλοφορούν στο YouTube, τα οποία πολλές φορές αγγίζουν την επαγγελματική ποιότητα. Εάν αναρωτιέστε πως ακριβώς  μη-επαγγελματίες έχουν καταφέρει να παράγουν τέτοια αποτελέσματα τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Θα σας δώσουμε μερικά από τα σημαντικότερα tips τόσο σχετικά με τα γυρίσματα και την καταγραφή, όσο και με την μεταπαραγωγή, ή αλλιώς το λεγόμενο postproduction, έτσι ώστε να μπορέσετε να αξιοποιήσετε την κάμερά σας στο έπακρο.Θα πρέπει ωστόσο να θυμάστε πως το κυριότερο στην όλη διαδικασία είναι η προσωπική σας διασκέδαση! Η καταγραφή και το editing μπορούν να γίνουν πολύ χρονοβόρες διαδικασίας και είναι σημαντικό να μην τις αφήσετε να σας καταβάλλουν. Εάν νιώσετε πως βρίσκεστε σε «βαθιά νερά» τότε κάντε ένα διάλλειμα μέχρι να επανέλθει η όρεξή σας!

 

Ελέγξτε τον ενθουσιασμό σας

 

Συμβουλές για χρήση Action Camera


Η πρώτη αυτή συμβουλή μπορεί να ακουστεί αστεία σε πολλούς, ωστόσο θα εκπλαγείτε με το πόσο συχνά κάποιοι χρήστες την αγνοούν. Πριν ξεκινήσετε για την δημιουργία του μεγάλου σας project  θα πρέπει πρώτα να είστε καλά εξοικειωμένοι με την κάμερά σας. Η πρώτη σας καταγραφή δεν θα πρέπει να είναι σε εξωτερικό χώρο, αλλά στο σπίτι σας ώστε να αποκτήσετε μία ιδέα για το πως ακριβώς καταγράφει η κάμερα. Διαβάστε τις οδηγίες και ορίστε μερικούς από τους «πυλώνες» της καταγραφής πρώτου βγείτε έξω, όπως την ανάλυση, τα καρέ ανά δευτερόλεπτο κ.τ.λ.

 

Σταθεροποίηση

 

Συνοψίζοντας της συμβουλές για την Action Camera
Ένας από τους μεγαλύτερους ανασταλτικούς παράγοντες για την παραγωγή ενός ημιεπαγγελματικού αποτελέσματος είναι μία κουνημένη εικόνα. Η καλή σταθεροποίηση μπορεί πολλές φορές από μόνη της να «ανεβάσει» την ποιότητα του βίντεο πολλά σκαλοπάτια πάνω, επομένως ένα καλό ρυθμιζόμενο mount είναι σχεδόν απαραίτητο, ώστε να μπορέσετε να τοποθετήσετε την κάμερα πάνω σε διάφορα αντικείμενα. Μην ξεχνάτε πως η ταχύτητα και η κίνηση είναι πολύ συχνά φαινόμενα στις καταγραφές με action camera. Φυσικά εάν η κάμερά σας έχει και επιπλέον δική  της σταθεροποίηση (οπτική ή ψηφιακή) τότε τόσο το καλύτερο! Εφόσον εξασφαλίσετε πως έχετε τον απαραίτητα εξοπλισμό, είναι σημαντικό να τοποθετήσετε την κάμερα πάνω στο αντικείμενο που θέλετε έτσι ώστε να μην κουνιέται πολύ κατά την καταγραφή. Τα mount που κλειδώνουν στην βάση της κάμερας (η της θήκης) θα βοηθήσουν πολύ στο συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο αναλόγως με την επιφάνεια που διαλέξατε αλλά και την κίνηση που υπάρχει, πιθανώς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε και έξτρα κολλητική ταινία. Εάν τα μέρη που επιλέγετε συχνά είναι ριψοκίνδυνα, σκεφτείτε την πιθανότητα αγοράς ενός καλωδίου ασφαλείας, ώστε να μην χάσετε την αγαπημένη σας κάμερα.


Οπτική γωνία

 

Σταθεροποίηση και Action Camera
Συγκριτικά με μία παραδοσιακή κάμερα, η action κάμερα που έχετε στα χέρια σας -ή σκοπεύετε να αποκτήσετε- έχει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι πολύ πιο συμπαγής και ανθεκτική (πολλές φορές και αδιάβροχη με ειδική θήκη), είναι μικρή σε μέγεθος και πολύ ελαφριά. Τα παραπάνω ανοίγουν πολλές διόδους για δημιουργία βίντεο οι οποίες δεν θα ήταν προσβάσιμες με μία απλή κάμερα. Για παράδειγμα:
Skateboard: τοποθετήστε την κάμερα στο μπροστινό μέρος της σανίδας!
Σκι: με την κάμερα στο κράνος ή σε ένα από τα ειδικά μπαστούνια του σκι
Μηχανή: με την κάμερα στο ύψος του ώμου σας μέσω ειδικής ζώνης
Ορειβασία: με την κάμερα στο κεφάλι ή στο εσωτερικό του αγκώνα

Οι παραπάνω οπτικές γωνίες παρουσιάζουν κάτι που ένα τυπικό κοινό δεν βλέπει κάθε μέρα και εκμεταλλεύονται σε μεγάλο βαθμό την φύση της κάμερας σας. Αποφύγετε ωστόσο τα πολύ κοντινά πλάνα, όπως π.χ. σε πρόσωπα. Γιατί; Όλες οι Action κάμερες  προκειμένου να μπορέσουν να απαθανατίσουν όσο το δυνατόν περισσότερη δράση έχουν έναν υπερ-ευρυγώνιο φακό, ο οποίος καμπυλώνει την εικόνα στις άκρες της, το λεγόμενο "fisheye effect". Αυτό μπορεί πολλές φορές να εξομαλυνθεί μέσω ειδικού software της κάμερας, ή στην επεξεργασία του βίντεο εκ των υστέρων, ωστόσο συνήθως το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας τα πρόσωπα που εμφανίζονται στις άκρες του βίντεο και μάλιστα πολύ κοντά θα φαίνονται κάπως καμπυλωμένα. Εάν θέλετε να δείξετε πρόσωπα προσπαθήστε να τα κρατήσετε στο κέντρο και τουλάχιστον ένα με δύο μέτρα μακριά. 


Τοποθεσία και πλάνα

 

Τοποθεσία και Πλάνα
Που θα λάβει χώρα η καταγραφή σας; Εάν έχετε ήδη μία τοποθεσία κατά νου, φροντίστε πριν ξεκινήσετε τα γυρίσματα να δοκιμάσετε αρκετές διαφορετικές γωνίες λήψεις και να πειραματιστείτε με το φόντο σας, έτσι ώστε το «κάδρο» σας να περιλαμβάνει τα καλύτερα δυνατά στοιχεία από το περιβάλλον που βρίσκεστε. Εάν θέλετε να σταματήσετε τα γυρίσματα και να συνεχίσετε μία άλλη μέρα, είναι σημαντικό να το κάνετε την ίδια περίπου ώρα και με παρόμοιο καιρό, διαφορετικά ο φωτισμός θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ομαλοποιηθεί στην μεταπαραγωγή. Προσπαθήστε επίσης να μην τραβήξετε ένα μόνο πλάνο μεγάλης διάρκειας, αλλά να το «σπάσετε» σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να κάνετε την δουλειά σας ευκολότερη κατά το editing. 
Τέλος, αναλογιστείτε ποιός ακριβώς θέλετε να είναι ο τόνος του βίντεο που γυρίζετε. Η καλύτερη (αν και κάπως χρονοβόρα) λύση είναι να δημιουργήσετε ένα πρόχειρο storyboard, δηλαδή μία σειρά εικόνων που θα δείχνουν την αλληλουχία των πλάνων. Μπορεί να το έχετε ήδη στο μυαλό σας, αλλά εάν το αποτυπώσετε έστω και στοιχειωδώς στο χαρτί το αποτέλεσμά σας θα γίνει πολύ πιο συγκεκριμένο. 


Μεταπαραγωγή

 

Οπτική Γωνία Λήψης
Εάν έχετε διασφαλίσει όλα τα πλάνα που θέλετε έφτασε η ώρα για το editing. Φυσικά αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ σύνθετη, επομένως εάν είναι η πρώτη σας φορά θα προτείναμε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο απλοϊκό πρόγραμμα όπως το Fastcut ή το MAGIX για να εγκλιματιστείτε με την όλη διαδικασία. Το Fastcut συγκεκριμένα μπορεί να σας βοηθήσει ιδιαίτερα εάν είστε εντελώς αρχάριος, καθώς παρέχει την επιλογή «αυτόματου» editing. Μπορείτε να διαλέξετε ένα θέμα και το πρόγραμμα θα προσπαθήσει να μοντάρει τα πλάνα σας αρμονικά με το beat του κομματιού που σας παρέχει. Φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να μην σας δώσει ακριβώς το αποτέλεσμα που θέλετε αλλά είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα από το οποίο μπορείτε να συνεχίσετε στην πορεία. 

 

Less is More

 

Μεταπαραγωγή
Τα βίντεο αυτού του τύπου συνήθως εστιάζουν σε ένα ενθουσιώδες γεγονός, η σε μία σειρά περιστατικών π.χ. από διακοπές. Ωστόσο, μην κάνετε το λάθος να χρησιμοποιήσετε όλα σας τα πλάνα. Σαν γενικότερο κανόνα θυμηθείτε πως όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του κοινού και αναλογιστείτε ποιες σκηνές αξίζουν πραγματικά τον χρόνο τους. Κατά μέσο όρο τα περισσότερα βίντεο τέτοιου είδους είναι μεταξύ ενός και τριών λεπτών, έχοντας πολλά cuts και εναλλαγές πλάνων. 
Τέλος, θα ήταν καλό να αποφύγετε τα πολύ «ζωηρά» εφέ, όπως εικόνες που πετάνε αριστερά και δεξιά ή πολύχρωμες εναλλαγές. Τέτοια εφέ όχι μόνο αποτελούνε χαρακτηριστικό σημάδι ενός πρωτάρη, αλλά παράλληλα αποσπούν και την προσοχή του κοινού το οποίο θέλει να εστιάσει στο τι γίνεται στο βίντεο, όχι σε διάφορα εφέ και χρώματα. Εάν θέλετε να δώσετε χαρακτήρα στο βίντεό σας, τότε σκεφτείτε να προσθέσετε ένα time lapse ή ένα slow motion βίντεο. Εάν ταιριάζουν με το αποτέλεσμα που έχετε κατά νου, οι δύο αυτές επιλογές είναι εξαιρετικές και θα τις βρείτε σχεδόν σε όλες τις action κάμερες της αγοράς

 

Συνοψίζοντας

 

1. Διασκεδάστε το όσο μπορείτε περισσότερο!
2. Μάθετε την κάμερα και τις ρυθμίσεις της προτού ξεκινήσετε
3. Προμηθευτείτε ένα σωστό και προσαρμόσιμο mount
4. Βρείτε την κατάλληλη οπτική γωνία που σας εκφράζει
5. Σχεδιάστε την παραγωγή σας εκ των προτέρων, διαλέγοντας σωστή τοποθεσία
6. Διαλέξτε ένα απλό αλλά ισχυρό πρόγραμμα editing για την δουλειά σας
7. Διαλέξτε μόνο τα καλύτερα πλάνα και αποφύγετε πολύ ενοχλητικά εφέ
8. Μοιραστείτε τα βίντεο με την οικογένεια και τους φίλους σας!

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα με δωρεάν μεταφορικά και αντικαταβολή από το 1ο ευρώ!

Συμπληρώστε το email σας

και μάθετε πρώτοι για τα νέα μας προϊόντα , τις προσφορές μας και τους διαγωνισμούς μας

Επιτυχής εγγραφή στο newsletter!

Θα λάβεις αμέσως στο email σου ένα κουπόνι για δωρεάν έξοδα μεταφοράς στην επόμενη παραγγελία σου!